Technologie

Slimme raamtechnologie en energie-efficiëntie

Wanneer de meeste mensen horen over ‘slimme vensters’, denken ze steevast aan computers. Toch heeft glas een aantal opmerkelijke veranderingen ondergaan dankzij verbeterde technologie, waardoor ramen het huis als nooit tevoren kunnen verfraaien. Door de energie-efficiëntie van het huis aanzienlijk te beïnvloeden, verandert slimme raamtechnologie de manier waarop mensen over ramen denken. De volgende technologieën en materialen zijn slechts enkele van de huidige ontwikkelingen in de raamproductie.

Fotochrome technologie

Fotochrome materialen zijn gebruikt in brillen, maar ze kunnen ook worden gebruikt als vensterglas waar ze kunnen reageren op de lichtintensiteit. Dit type systeem kan het zonlicht overdag effectief blokkeren, zodat het koelsysteem van de woning niet overbelast wordt. Hoewel wat licht is toegestaan, blokkeren de fotochrome materialen de intensiteit effectief, zodat huizen letterlijk koeler blijven en consumenten minder energiekosten betalen.

Elektrochrome technologie

Dit soort ongelooflijke technologie maakt gebruik van elektrische ionen die naadloos schakelen tussen heldere en blauwgrijze tinten. Er gaat geen zicht verloren in de overdracht. Elektrochrome slimme ramen zijn afhankelijk van elektriciteit om de kleurverandering chemisch te activeren. Dit materiaal bevat geleidend oxide dat is ingeklemd tussen twee stukken glas. De oxidelagen zijn aangesloten op een stroombron die de benodigde elektriciteit levert. Natuurlijk merken mensen gewoon het geweldige effect van de tinting en de lagere energierekening.

Gaschrome technologie

Gaschroom materiaal zorgt voor een kleureffect dat vergelijkbaar is met elektrochrome technologie. In plaats van te vertrouwen op elektriciteit, gebruikt het echter een gasreactie om zijn effect te bereiken. Het resultaat is een raam dat naar wens transparant of getint kan zijn. Op zonnige dagen zorgt de tint ervoor dat de energie van het licht het gebouw of huis niet opwarmt. Hierdoor hoeft er minder energie verbruikt te worden om de ruimte koel te houden. Bovendien wordt het HVAC-systeem gespaard van overuren. (Bron: “Window Technologies: Emerging Technologies- Dynamic Windows”, Efficient Windows Collaborative)

Opgeschorte deeltjestechnologie

Bij dit type technologie wordt een film ingeklemd tussen twee glaslagen. De film is vloeistofachtig en bevat miljoenen deeltjes die in suspensie worden gehouden. Net als elektrochroom materiaal is de film aangesloten op een stroombron, zodat deze indien nodig kan worden geactiveerd of gedeactiveerd. De deeltjes, als ze ‘aan’ staan, zijn als het ware magnetisch uitgelijnd om meer zonlicht door te laten. Wanneer ze willekeurig diffuus zijn, komt er minder zonlicht door het raam.

Thermochrome technologie

Dit soort slimme technologie speelt in op de veranderende dynamiek van zonlichtintensiteit. Voor gebruik in variabel getinte ramen verschuift dit materiaal constant het licht dat het door het raam laat doordringen. Dit zorgt voor een betere temperatuurregeling. Door het zonlicht van het gebouw te blokkeren, voorkomt deze technologie dat de zon het interieur van het gebouw opwarmt, zodat de temperatuur aangenaam blijft. Deze technologie vermindert de blootstelling aan de zon en minimaliseert ook schittering en zelfs geluid.