Waar op letten bij het kopen van een fitnessmat?
Een fitnessmat is een simpel laagje kurk waar je op kan sporten. Niets is minder waar. Hoewel het een simpele accessoire is kan het zorgen voor pijn of ontspanning. Oefeningen doen op de foute mat maakt het moeilijker. Met een goede mat wordt alles makkelijker. De vraag is natuurlijk, welke fitness mat is het best voor jouw sport en gebruik? Wij hebben alvast een totale vergelijking gemaakt van de fitnessmatten die je online kan kopen.
Afmetingen
De afmetingen van een fitnessmat zijn belangrijk omdat ze het comfort en de stabiliteit van je training beïnvloeden. Bij kleine matten kan het gebeuren dat je constant van positie moet veranderen om te voorkomen dat je van de mat valt. Dit kan storend zijn voor je sportmoment. Daarnaast kan een kleine mat gemakkelijker verschuiven of bewegen. Dit kan vooral lastig zijn bij oefeningen die veel beweging of balans vereisen.
De ruimte die je nodig hebt op je mat is afhankelijk van de oefeningen die je erop doet. Bij yoga of pilates neem je veel gevarieerde houdingen aan in zowel de breedte als de lengte. Hiervoor heb je dus een grotere mat nodig. Wanneer je standaardoefeningen zoals crunches of planks wil doen, heb je een mat nodig kleiner dan of gelijk aan je lichaamslengte.
Dikte
Naast de afmetingen speelt ook de dikte van een fitnessmat een rol. Een te dunne mat biedt mogelijk onvoldoende demping voor je gewrichten. Dit is vooral belangrijk bij oefeningen die druk zetten op de knieën, ellebogen of andere gevoelige gebieden.
Te dunne matten kunnen bij deze oefeningen de kans op ongemak, pijn en letstel verhogen. Bovendien is een dunne mat mogelijk niet in staat schokken effectief te absorberen. Hierdoor kan het moeilijk worden je evenwicht te bewaren bij oefeningen waar schokken voorkomen. Aan de andere kant kan een te dikke fitnessmat te zacht zijn. Met als gevolg dat het moeilijker kan worden om een stabiele basis te behouden.
De ideale dikte van een fitnessmat hangt af van het type oefening dat je van plan bent te doen en jouw individuele behoeften. Over het algemeen is een mat van ongeveer 0,5 tot 1 cm dik een goede keuze voor de meeste soorten trainingen. Deze dikte biedt immers voldoende demping zonder stabiliteit in te leveren. Een dikkere mat kan handig zijn wanneer je gevoelige gewrichten hebt of wanneer je van plan bent oefeningen te doen met veel schokken.
Materiaal
Het materiaal van een fitnessmat beïnvloedt de duurzaamheid, grip, demping en milieuvriendelijkheid van de mat. Enkele veelgebruikte materialen zijn:
- PVC (polyvinylchloride): Dit type plastic wordt vaak gebruikt in fitnessmatten omdat het duurzaam is, gemakkelijk schoon te maken en een goede grip biedt. Het is echter niet de meest milieuvriendelijke optie omdat het niet biologisch afbreekbaar is.
- TPE (thermoplastisch elastomeer): Dit synthetisch rubber wordt vaak gebruikt omdat het licht, niet-giftig en recycleerbaar is. Dit polymeer is ook zachter en meer opgevuld dan PVC, waardoor het een goede optie is voor mensen met gevoelige gewrichten.
- Natuurlijk rubber: Dit is een rubbersoort die wordt gemaakt van het sap van rubberbomen. Het is een milieuvriendelijkere optie dan PVC omdat het biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar is. Het zorgt ook voor een goede grip en demping.
- Kurk: Dit is een natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt in yogamatten. Het is antimicrobieel, antislip en biedt goede grip. Het is ook milieuvriendelijk en duurzaam omdat het biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar is.
- Schuim: Dit is een lichte en goedkope kunststof die vaak wordt gebruikt in matten voor beginners. Het is niet zo duurzaam als andere materialen en kan na verloop van tijd kleiner worden door compressie. Het biedt wel een basisvorm van ondersteuning.