Snel zoeken
Een loopband is een handig toestel om thuis te trainen, ongeacht het weer of de drukte in de sportschool. Maar bij het kopen van een loopband zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.
Zo is de kracht van de motor belangrijk, maar ook de afmetingen en de helling van de loopband. Daarnaast zijn er verschillende programma’s beschikbaar en is de bouwkwaliteit van het toestel van belang.
In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een loopband, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en optimaal kunt trainen. Lees ook onze mening over de laatste nieuwe en beste loopbanden van 2023.
Motor en aandrijving
Bij het kiezen van een loopband stel je jezelf het best de vraag waarvoor je hem gaat gebruiken. Dagelijks intensief trainen vraagt een ander type toestel dan bij recreatief gebruik. Als je lange trainingen plant, dan is een krachtige motor niet overbodig.
Gebruik je je loopband daarentegen eerder als beginner, om te wandelen of als revalidatie, dan is de kracht van de motor minder van belang, hoewel de levensduur van een krachtige motor vaak langer is. Kijk bij specificaties ook zeker naar zowel het continu- als het piekvermogen. Het continuvermogen is de standaard kracht die de motor geeft, het piekvermogen is de maximale inspanning.
Helling
Bij veel loopbanden kan je de hellingshoek aanpassen, hetzij manueel, hetzij elektronisch. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe zwaarder de training zal zijn. Als je bergopwaarts loopt, train je bovendien andere spieren. Je zal dat bijvoorbeeld meer in je kuiten voelen. Meestal is de maximale hellingshoek 12 procent, wat al een stevige inspanning zal vergen.
Wordt dat te zwaar, dan kan je bij een hogere hellingsgraad kiezen voor een wandeltraining. Bij sommige loopbanden kan je de helling niet verstellen, bij andere is er al een kleine standaardhelling en kan je hem niet vlak op de grond zetten. Let hier zeker op wanneer je een loopband aankoopt.
Wil je je aan je conditie werken zonder je knieën teveel te belasten overweeg dan een hometrainer, crosstrainer of spinningfiets.
Snelheidsbereik
Het snelheidsbereik van de loopband is ook belangrijk. Voor wandelen is een lagere maximale snelheid prima, maar voor hardlopers en triatleten is het belangrijk om te kiezen voor een loopband met een hoger snelheidsbereik.
Controleer de minimale en maximale snelheden van de loopband om er zeker van te zijn dat deze aansluiten bij je trainingsbehoeften. Voor echte intensieve lopers wil je toch minstens 20 km/u kunnen lopen, soms zelf sneller. Uiteraard kan je voor deze oefeningen ook buiten lopen.
Console en scherm
De console en het scherm van de loopband moeten gebruiksvriendelijk en informatief zijn. Trainingsstatistieken zoals tijd, afstand, snelheid, helling en hartslag zijn essentieel om je voortgang bij te houden. Een duidelijk en gemakkelijk te bedienen scherm is belangrijk voor een goede trainingservaring.
Sommigen willen ook extra afleiding. Een serie zien tijdens het lopen kan op sommige toestellen. Hiervoor heb je dan wel een volwaardig en groot genoeg display nodig.
Connectiviteit
Connectiviteit met smartphones, tablets of andere apparaten kan een grote meerwaarde bieden. Sommige loopbanden kunnen worden verbonden met fitness-apps, waardoor je toegang krijgt tot extra trainingsprogramma’s, gepersonaliseerde coaching en de mogelijkheid om je prestaties bij te houden. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor atleten die hun training willen aanpassen en optimaliseren.
Afmetingen
Loopbanden heb je in allerlei verschillende afmetingen. Tenzij inklapbaar, zijn kleinere loopbanden vaak makkelijker op te bergen dan grote en dat blijkt voor een toestel voor thuisgebruik niet onbelangrijk. Toch zijn er ook een aantal voordelen aan een groot loopoppervlak. Enkele centimeters kunnen vaak het verschil al maken. Een breed en lang loopoppervlak is voor de geoefende en snelle loper een betere keuze.
Ook voor grotere mensen of mensen met een grote stap, is het interessanter om voor een langer exemplaar te opteren. Kies in dat geval liever voor een loopband die ongeveer 50 cm breed is en 130 cm lang. In het algemeen geldt dat hoe groter het loopoppervlak is, hoe veiliger je je voelt. Je loopt dan immers minder risico om naast de band te stappen. Dat gevoel zorgt doorgaans al voor een betere loophouding.
Programma’s
In de meeste gevallen biedt een loopband een aantal vooraf geprogrammeerde trainingen aan. Dat zijn dan vooral interval- en cardiotrainingen en schema’s die zich focussen op vetverbranding. Ga je naar de hoger geprijsde toestellen, dan kan je vaak ook programma’s personaliseren of via een app extra trainingsmogelijkheden toevoegen. Ook hier is het belangrijk dat je kijkt naar wat jouw doelstelling is. Misschien heb je voldoende aan slechts enkele trainingsprogramma’s of wil je net uitgedaagd worden en verkies je een ruime waaier aan verschillende trainingsopties.
Bouwkwaliteit
De kwaliteit van een loopband kan je al voor een stuk bepalen aan de hand van het gewicht. Een zwaarder toestel is stabieler en doet een steviger frame vermoeden. Wanneer je de loopband gebruikt, is het aangenamer en veiliger als hij uit stevig materiaal bestaat.
Let zeker op het maximale gewicht dat een loopband kan dragen. Sommige belast je met maximaal 100 kg, andere kunnen tot 180 kg verdragen.
Een andere kwaliteitsindicatie is de demping. De huidige loopbanden zijn bijna allemaal uitgerust met demping, de ene al kwalitatiever dan de andere. Dat betekent dat de schokken zoveel mogelijk worden opgevangen. Niet alleen is dat een belangrijk element om de gewrichten te sparen en blessures te vermijden, het heeft ook een impact op het lawaai dat een toestel veroorzaakt.
Garantie en diensten na verkoop
Een goede garantie op de motor, het frame en de onderdelen biedt gemoedsrust bij eventuele problemen. In België heb je standaard 2 jaar garantie op een toestel, maar toch wil je dat je loopband het langer dan 2 jaar volhoudt.
Regelmatig onderhoud, zoals het smeren van de band en het uitlijnen, is belangrijk voor een lange levensduur van je loopband. Kies een loopband met een goede ondersteuning en klantenservice voor het geval je vragen of problemen hebt. Ga voor een reputabel merk dat ervaring heeft en al enkele jaren bestaat. Zo weet je dat ze er nog zijn wanneer je loopband het begeeft. Een failliet bedrijf zal je niet verder helpen.