Loopbanden en hometrainers zijn populaire indoor workout toestellen om gewicht te verliezen en je conditie te verbeteren. Beide toestellen hebben hun voordelen en nadelen. Afhankelijk van je huidige conditie en doelstellingen kan het ene toestel beter bij je passen dan het andere. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over loopbanden en hometrainers. Zo kun je beslissen welk toestel het best aan uw eisen voldoet.
Vetverbranding
In termen van aantal calorieën dat je verbrandt, hangt alles af van hoe vaak, hoe hard en hoe lang je traint. Dat toont een studie van Harvard aan die meerdere vormen van workouts heeft vergeleken.
Over het algemeen kan je met een loopband meer calorieën verbranden dan met een hometrainer. Dit komt omdat je met een loopband een meer intense workout kunt doen. Door de snelheid en de hellingsgraad te verhogen kun je jezelf een enorme uitdaging geven.
Maar ook bij een hometrainer kun je de weerstand zeer hoog zetten en jezelf hard pushen. Bovendien heeft een hometrainer een lager impact op je gewrichten waardoor je vaker een workout kan doen. Je hebt namelijk minder rustdagen nodig om je lichaam te laten herstellen. Je kunt dus op lange termijn meer calorieën verbranden op een hometrainer.
Omdat er weinig verschil is op vlak van vetverbranding tussen de twee toestellen raad ik je aan om te kiezen voor het toestel dat je het liefst gebruikt. Deze ga je namelijk het vaakst gebruiken.
Verschillende spieren
Een loopband is ideaal als je vooral aan je beenspieren en buikspieren wilt werken. Het simuleert het hardlopen of joggen, waardoor je voornamelijk je kuiten, dijen en bilspieren traint. Door de hellingsgraad te verhogen kun je je spieren zwaarder trainen.
Een hometrainer richt zich meer op het versterken van de quadriceps en de hamstrings. Door staand te trainen op een hometrainer kun je ook je armspieren en schouderspieren trainen. Maar een hometrainer is hier doorgaans niet voor ontworpen. Met een spinningfiets kun je, in tegenstelling tot een hometrainer, spieren doorheen je volledige lichaam trainen.
Een hometrainer is veiliger
Een hometrainer heeft een lage impact op je knieën, schenen en enkels. Hardlopen op een loopband daarentegen kan zeer belastend zijn voor je gewrichten, vooral als je geen goede techniek hebt. Het is wetenschappelijk bewezen dat een hometrainer een low-impact cardio-apparaat is, waardoor het een betere optie voor blessuregevoelige mensen of mensen met knieproblemen.
Wanneer je loopt op een loopband raad ik je aan om de veiligheidsclip aan je kleding te bevestigen. Als je per ongeluk zou struikelen dan stopt de loopband automatisch en is de kans op een blessure kleiner.
Prijs
Hometrainers en loopbanden kosten ongeveer evenveel. De prijs die je betaalt hangt voornamelijk af van het merk, de bouwkwaliteit en het aantal functies. Een goedkope loopband of hometrainer kun je al vinden voor 300 euro of minder. Maar er bestaan ook professionele apparaten die ontworpen zijn voor dagelijks gebruik. Deze gaan met voldoende onderhoud tien jaar of langer mee.
Afmetingen en gewicht
Loopbanden en hometrainers wegen ongeveer evenveel, de meeste modellen schommelen rond de 30 kg. Loopbanden nemen meer ruimte in beslag dan hometrainers, omdat ze een grotere loopbandoppervlak nodig hebben. Maar sommige loopbanden zijn opklapbaar, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn als je weinig ruimte hebt. Dit is niet het geval voor hometrainers.
Conclusie
Als je voornaamste doelstelling is om calorieën te verbranden en je uithoudingsvermogen te verbeteren dan is een loopband de beste keuze. Met dit toestel kun je zeer intense workouts doen maar je kan het ook gebruiken om te wandelen terwijl je werkt of naar tv kijkt.
Maar als je op zoek bent naar een workout die minder belastend is voor je gewrichten dan is de hometrainer een betere keuze zijn. Het is een ideaal toestel voor mensen die regelmatig een blessure oplopen tijdens het lopen. Bovendien is fietsen een uitstekende aanvulling op elk trainingsschema.