Snel zoeken
Regelmatig roeien op een roeimachine is een uitstekende manier om je spieren te trainen en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Het kopen van een tweedehands roeitrainer kan je heel wat geld besparen. Maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening mee moet houden.
Hieronder overlopen we de voordelen en de nadelen van een tweedehands roeitrainer te kopen. Vervolgens geven we je ook een aantal tips mee om ervoor te zorgen dat je een miskoop kunt vermijden. Lees hieronder verder om op de juiste manier een goede roeitrainer op de kop te tikken.
Voordelen
Het grootste voordeel van een tweedehands roeimachine is dat je het kunt kopen aan een fractie van de nieuwprijs. Veel mensen hebben namelijk goede intenties om aan hun gezondheid te werken. Ze kopen een roeimachine om hun conditie te verbeteren en gebruiken het een paar weken.
Zoals je weet zijn er ook verschillende soorten roeitrainers. Wil je één met waterweerstand dan kan het wat kosten. Voor thuis is een tweedehands model een goed alternatief om de kosten te drukken, maar toch een goed toestel te kopen.
Daarna verliezen ze motivatie en wordt het toestel opgeborgen in een ruimte waar het stof verzamelt en in de weg staat. Vaak voelen mensen zich ook nog schuldig dat ze iets duur gekocht hebben dat ze niet meer gebruiken. Heel wat mensen willen daarom hun roeitrainer verkopen op sites zoals 2dehands.be of marktplaats.nl.
Nadelen
Maar er zijn ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden:
- Je moet het toestel bijna altijd zelf ophalen.
- Zelfs een opvouwbare roeitrainer kan 1,5 meter lang zijn, je koffer moet dus lang genoeg zijn om het veilig te vervoeren.
- Een roeitrainer met waterweerstand kan zeer zwaar zijn (30 kg of meer). Het kan dus nodig zijn dat je een tweede persoon nodig hebt om de roeitrainer in en uit de wagen te krijgen.
- Een onbetrouwbare verkoper kan je een defect toestel proberen te verkopen.
Wat zijn de meest betrouwbare merken
Wanneer je een tweedehands roeimachine gaat kopen raden we aan om voor een betrouwbaar merk te kiezen zoals een Concept2. Dit merk is de referentie wanneer het aankomt op roeitrainers. Andere betrouwbare merken zijn onder andere Kettler, WaterRower en VirtuFit.
Deze toestellen zijn gebouwd om lang mee te gaan en zullen, als ze goed worden onderhouden, nog jaren meegaan. Een andere belangrijke overweging is de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Als u van een betrouwbaar merk koopt is de kans groter dat je na een aantal jaar nog reserveonderdelen kan kopen om je roeitrainer te herstellen. Bovendien voorzien merken zoals Concept2 uitstekende begeleiding om je toestel te onderhouden en te herstellen.
Andere tips bij het kopen van een tweedehands roeitrainer
Hieronder geven we een aantal tips mee om een miskoop te vermijden:
- Bekijk de score van de verkoper en kijk hoe lang deze persoon al actief is op de site.
- De meeste roeitrainers hebben een kilometerteller, vraag hiernaar om een indicatie te krijgen van hoeveel het toestel al gebruikt geweest is. Zeker wanneer de verkoper een model verkoopt dat in een fitnesscentrum heeft gestaan kunnen het aantal kilometers (en dus ook de slijtage) vrij hoog zijn.
- Kijk goed na of je te maken hebt met een particuliere verkoper of een professionele verkoper. Toestellen die door particuliere verkopers worden verkocht zijn doorgaans minder intens gebruikt.
- Zoek naar sporen van slijtage op die ketting of de riem dat verbonden is aan het handvat. In geval van een roeitrainer met waterweerstand raden we aan om de afdichting van de tank na te kijken om zeker te zijn dat deze niet lekt.
- Vraag aan de verkoper of je het toestel mag uitproberen voor je het aankoopt. Op die manier kun je een beter idee krijgen of het toestel zich in een goede staat bevindt en of het aan al je eisen voldoet.
Daarnaast moet je letten op verschillende factoren, dezelfde als wanneer je een nieuw toestel vergelijkt.