We zien ze vaak in de fitness ruimte of gym, een krachtstation is interessant omdat je er heel wat spiergroepen op kan trainen. Een krachtstation is een multifunctioneel fitnesstoestel waar je verschillende krachtoefeningen op kan uitvoeren. Het is vooral geschikt voor gewichttraining, core-stabiliteit en eventueel ook calisthenics-oefeningen. Een homegym is eigenlijk een combinatie van verschillende fitnesstoestellen. Zo heb je bijvoorbeeld een bank, kabels en een rek.
Uiteraard is elk krachtstation anders en hebben alle toestellen hun eigen functies. In onze vergelijking gingen we op zoek naar de beste krachtstations van 2023. In dit artikel bieden we een meer informatieve blik op de verschillende factoren waar je op moet letten als je zelf wil vergelijken.
Soorten krachtstations
Er zijn algemeen gezien twee verschillende soorten krachtstations. Je kan kiezen tussen een homegym met steekgewichten of een krachtstation met halterschijven. Met de eerste optie verander je het gewicht met een pin. Met de tweede optie hang je de gewichten los aan het toestel.
Halterschijven zijn vooral handig als je met grote weerstand traint. Je kan de gewichten ook uitbreiden, wat meestal niet het geval is bij steekgewichten. Voor beginners kan het juist handiger zijn om alleen een pin te moeten verzetten.
We raden de beste krachtstations voor thuis vooral aan voor sporters die zware krachttraining willen doen. De toestellen zijn duur en prijzen voor premium toestellen lopen snel op. Gelukkig zijn er ook simpelere krachtstations met minder functies en oefenmogelijkheden, dez zijn heel wat goedkoper.
Een alternatief toestel is het kleinere power rack waar je ook al heel wat mee kan doen. Het gebruikt ook losse gewichten (een voordeel), wat we graag zien. Een krachtstation is vooral een goede aankoop als je graag een full-body workout doet. Je kan elke spier trainen en bovendien kan je de homegym uitbouwen.
Fitness oefeningen met een multifunctioneel krachtstation
Omdat een krachtstation bekend staat voor zijn multifunctionele training kan je vrijwel elke oefening uitvoeren. Als je een kabel hebt, kan je bijvoorbeeld bicep curls of preacher curls doen. Je kan echter ook gebruikmaken van de bank als je losse gewichten gebruikt. Denk maar aan kickbacks met een dumbbell.
Als je geen losse gewichten bezit, kan je ook makkelijk oefenen met je eigen gewicht. Zo kan je tricep dips doen of push-ups op de bank. Daarnaast bezitten sommige krachtstations een rek, waardoor je pull-ups kan doen. Voor beenspieroefeningen kan je kiezen voor een kabel, gewichten of op eigen gewicht. Een paar mogelijke voorbeelden zijn donkey kick backs (kabel), Bulgarian split squats (met of zonder gewichten) en hip thrusts (met of zonder gewichten).
Waar op letten bij krachtstations
Functies
Over het algemeen kies je best voor een homegym waarbij je alle grote spiergroepen kan trainen. Daar bedoelen we dan vooral de schouders, armen, core en benen mee. De beste functies die je dan kan kiezen zijn bijvoorbeeld een kabelfunctie, een chest-pressfunctie en een bank. Dat zijn enkele basisfuncties waarbij je veel mogelijkheden hebt. Zo kan je bijvoorbeeld kabels gebruiken voor elke spiergroep en ze nemen bovendien weinig ruimte in.
Je hebt de keuze tussen een kabel aan de onderkant van het krachtstation of helemaal bovenaan. Als je moet kiezen, dan kies je best voor een kabel aan de voet van het toestel. Dan ben je verzekerd van een multifunctionele training. Je kan het beste krachtstation uiteraard verder uitbouwen met bijvoorbeeld verschillende gewichten, grepen of stangen.
Daarnaast kan je ook gebruik maken van accessoires om het heffen te vergemakkelijken. Straps, banden en goede schoenen kunnen en verschil maken en blessures voorkomen.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van het beste krachtstation voor thuis is van groot belang omdat je met weerstand traint. Je wil dus niet dat je nieuwe aankoop snel slijt, waardoor je vaak onderdelen moet vervangen. Je kijkt dus bijvoorbeeld naar het maximaal belastbare gewicht. Zo zie je tot welk gewicht je kan trainen en bovendien is de bouwkwaliteit meestal beter.
Daarnaast bekijk je ook best even de reviews om te zien of het krachtstation stabiel op de grond staat. Een zwaarder en groter model zal bijvoorbeeld stabieler zijn dan een zeer lichte homegym. Je kan ook nog een antislipmat kopen om onder je krachtstation te plaatsen. Dat zorgt niet alleen voor stabiliteit, maar het beschermt ook je vloer.
Afmetingen
Het belangrijkste element voor een juiste keuze is de beschikbare ruimte. Je moet vooral weten hoe groot je krachtstation kan zijn en voor welke oefeningen je plaats hebt. Dat betekent dat je niet alleen naar de grootte van het toestel moet kijken, maar ook naar de ruimte die je nodig hebt voor je oefeningen.
Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een kabelfunctie, dan moet je toch zeker een meter tot twee meter plaats hebben rondom je krachtstation. Dat is vooral handig als je beenspieroefeningen doet of een zwaaibeweging maakt. Als je intensieve krachttrainingen doet, dan is het ook vooral belangrijk dat je plaats hebt voor uitbreiding. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwe oefeningen uitproberen of extra gewichten plaatsen, maar daarvoor heb je natuurlijk plek nodig.