Snel zoeken
Hometrainers zijn handig voor beginnende sporters. Het is zoals fietsen op een stadsfiets, of de omafiets zoals Nederlands het noemen. Een hometrainer helpt je om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen en spieren op te bouwen zonder de deur uit te moeten. Het is een goed alternatief voor mensen die thuis willen trainen.
Hometrainers zijn ideaal voor beginnende sporters, revalideren van blessure of operatie, of fit blijven als ouder persoon. In dit artikel kijken we naar waar je op moet letten bij het vergelijken. Zo kan je in de winkel, of online, op zoek naar de juiste hometrainer voor thuis.
Verschillende soorten hometrainers
Er zijn verschillende soorten hometrainers op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van je fitnessdoelen en persoonlijke voorkeuren, kan het type hometrainer dat je kiest variëren.
Rechtopstaande hometrainers
Rechtopstaande hometrainers zijn de meest traditionele en bekende vorm van hometrainers. Ze bootsen de houding en beweging van een gewone fiets na, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die willen trainen alsof ze buiten fietsen.
Ligfiets hometrainers
Ligfietsen zijn ontworpen met een meer ontspannen zitpositie, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met rugklachten of mobiliteitsproblemen. Door de rugleuning worden de rug- en heupspieren minder belast, wat zorgt voor een comfortabelere training.
Waar op letten bij het vergelijken van hometrainers
Bouwkwaliteit
Als je een hometrainer aanschaft, is het een goede keuze om op de bouwkwaliteit te letten. Dat zorgt er namelijk voor hoe soepel de fiets is en hoe stabiel hij staat.
Naast stabiliteit zorgt een goede bouwkwaliteit voor een lange levensduur. Als je van plan bent om intensief te trainen, dan zoek je ook best naar een model van degelijke kwaliteit.
Een voorbeeld is het verschil tussen magneetrem en elektromagneetrem. Een magneetrem heeft meer risico op slijtage en dus is het voor de fanatieke sporter beter om hierop te letten.
Nog een voorbeeld is een ketting of een riemaandrijving. De tweede optie is duurzamer en stiller. Dat is vooral een voordeel voor mensen die niet alleen thuis wonen en geen luide hometrainer willen.
Als laatste raden we aan om te zien naar het maximaal gebruikersgewicht. Goedgebouwde hometrainers zullen een hoger maximaal gewicht aan kunnen en minder snel verslijten.
Type weerstand
Magnetische weerstand biedt een soepele en stille training, omdat er geen contact is tussen de bewegende delen. Hierdoor is het onderhoud minimaal en is de levensduur van het apparaat vaak langer.
Andere hometrainers gebruiken mechanische weerstand. Een mooi woord voor een soort remblokjes. Deze zijn iets minder duurzaam en hebben dus ook wat onderhoud nodig. Ze zijn wel goedkoper, maar ook luider, dan magnetische modellen.
Luchtweerstand wordt eerder gebruikt op Airdyne fietsen. Het zorgt voor een natuurlijker gevoel tijdens het fietsen en biedt een traploze weerstand, wat betekent dat de intensiteit van je training kan variëren op basis van je inspanningen.
Scherm & trainingsprogramma’s
Een scherm is geen absolute must, maar de nieuwste toestellen hebben toch heel wat meer informatie dan de oudere. Je kan hier verschillende instellingen bepalen en statistieken aflezen. Het geeft ook een zicht op de trainingsprogramma’s of je geschiedenis op de hometrainer.
Het aantal programma’s kan zeer hard verschillen per model. Het is dan ook een persoonlijke keuze of je er veel belang aan hecht of niet. Als je graag manueel traint, dan is het minder belangrijk dat je een ruime keuze aan programma’s hebt.
Aan de andere kant is het altijd handig om toch een paar opties te hebben. Zo kan je efficiënt trainen en sneller jouw doel bereiken. Een cardioprogramma is bijvoorbeeld gunstig omdat je steeds het uiterste uit jouw training haalt en je weet exact hoe intensief je traint.
Voor een beginnende en creatieve sporter raden we toch aan om een model te kiezen met een paar programma’s die aangepast zijn aan jouw doel. Het kan soms moeilijk zijn om in te schatten hoe intensief je moet trainen om jouw prestaties te verbeteren. Deze functie helpt je hierbij.
Daarnaast kan het ook handig zijn als er meer personen de fiets gebruiken. Elke sporter heeft zijn/ haar doel en daarom is het net zo belangrijk dat je toestel afgestemd is op jouw lichaam. Wat ook voordelig voor jouw training kan zijn, is een
Hartslagmeting
Sommige hometrainers zijn uitgerust met hartslagmeters, meestal ingebouwd in de handvatten of compatibel met een borstband. Het meten van je hartslag tijdens het trainen kan je helpen om op de juiste intensiteit te trainen en je voortgang bij te houden.
Ook hier is er een keuze. Goedkope toestellen hebben meestal geen hartslagmeting. Iets hoger in het prijsgamma vinden we de eerste vorm terug met hartslagmeting in de handvaten. Nog duurder, of anders, zien we de hometrainers met draadloze harslagmeting. Dit is via een band die om je middenrif geplaatst wordt. Het kan ook via de vinger of pols.
App-connectiviteit
Moderne hometrainers kunnen vaak verbinding maken met fitness-apps of je smartphone, waardoor je je trainingsgegevens kunt bijhouden en gepersonaliseerde trainingen kunt volgen.
Comfort
Het probleem met de meeste goedkope hometrainers is het comfort. Je kan dan tijdens een training last krijgen van je rug, wat zeker niet gunstig is voor je vooruitgang.
Daarom zouden we toch aanraden om comfort boven op je lijstje te zetten. Op die manier ben je zeker dat het comfort je training niet in de weg staat en je vermindert zelfs de kans op blessures.
Wat we bedoelen met een goed comfort is een ergonomische hometrainer. Zo moet je zien of het zadel en het stuur verstelbaar zijn. Met die twee functies kan je makkelijk je houding aanpassen, wat zeker belangrijk is tijdens een training. Het is voornamelijk om blessures en ongemak te verhinderen.
In verband met het zadel is een gelzadel zeker een pluspunt. Het maakt je training een stuk aangenamer.
Gewicht- en draagcapaciteit
Hometrainers hebben verschillende gewichtslimieten. Kies een hometrainer die geschikt is voor jouw lichaamsgewicht om de levensduur van het apparaat te garanderen en je veiligheid tijdens het trainen te waarborgen.
Soms wil dit zeggen dat je een duurder toestel moet kopen. Goedkope hometrainers zijn niet altijd even stevig en gaan snel kapot.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een hometrainer kan variëren afhankelijk van het type weerstand en de bouwkwaliteit.
Als je in een appartement woont of traint terwijl anderen in huis zijn, is het belangrijk om een stille hometrainer te kiezen om overlast te minimaliseren. Het geluid is afkomstig van de rotatie van de pedalen en de weerstand. Dit is niet heel luid, maar vervelende buren bestaan soms ook.
Ruimtebeslag en draagbaarheid
Houd rekening met de beschikbare ruimte in je huis bij het kiezen van een hometrainer. Vouwfietsen en compacte modellen zijn ideaal voor kleinere ruimtes. Kijk ook naar hometrainers met transportwieltjes om het verplaatsen van het apparaat gemakkelijker te maken.
Hometrainer merk
Er zijn heel wat hometrainers op de markt. Van bekende tot onbekende merken. Soms is het moeilijk om te weten of je het merk kan vertrouwen. Toch zijn er heel wat gekende merken die fitnesstoestellen zoals hometrainers maken. Deze merken kan je al sneller vertrouwen dan onbekende merken met geen (of een slechte) reputatie.
Gekende merken met een goede prijs / kwaliteit verhouding zijn Fitbike, VirtuFit en Tunturi. Premium modellen van hoge kwaliteit vinden we terug bij Kettler, Nautilus, Nordictrack, ProForm.
Prijs en kwaliteit
Goedkope hometrainers zijn eenvoudiger en hebben minder functies. Ze kunnen een goede workout bieden. De vraag is vooral, hoe lang zal het toestel het volhouden? Goedkope toestellen hebben een minder goede bouwkwaliteit. Voor zwaardere gebruikers raden we aan toch wat meer uit te geven.
Premium hometrainers met alle toeters en bellen bieden de beste bouwkwaliteit, geavanceerde functies en connectiviteitsopties. Ze zijn vaak geschikt voor intensief gebruik en zijn ideaal voor serieuze sporters die bereid zijn om te investeren in een hoogwaardig apparaat.
Denk eerst aan je budget. Zoek dan naar een apparaat dat past bij jouw behoeften en budget. Een hometrainer dient voor te sporten. Alle extra’s zijn mooi meegenomen maar geen must.
Hometrainers voor beginners zijn niet dezelfde als hometrainers voor fervente sporters. Een hometrainer koop je best aangepast aan je gebruik. Een goedkope hometrainer voor zeer sporadisch gebruik. Een duur model voor professioneel gebruik. Wat kost het dan?
- Een goedkope hometrainer kan je vinden tussen 200 en 400 euro.
- Hometrainers met de juiste prijs / kwaliteit verhouding vind je voor 400 tot 650 euro.
- Dure premium modellen kosten meer dan 600 euro en kunnen tot 1500 of meer kosten.
Wil je besparen op de aankoopprijs dan kan je ook altijd wachten op het juiste moment om hometrainers te kopen. Op dit moment gaan ze allemaal in afslag en worden ze met hogere kortingen verkocht. Wil je daar niet op wachten dan kan je ook gewoon kijken naar goede tweedehandsmodellen.
Populaire alternatieven
Spinfietsen
Spinfietsen zijn speciaal ontworpen voor intensieve trainingen en bieden een realistische fietservaring. Ze zijn uitgerust met een zwaar vliegwiel en bieden vaak de mogelijkheid om de weerstand aan te passen. Ze zijn populair in spinninglessen, maar zijn ook geschikt voor thuisgebruik.
Airdyne fietsen
Airdyne fietsen zijn uniek omdat ze luchtweerstand gebruiken om een traploze weerstand te bieden. Dit betekent dat hoe harder je trapt, hoe meer weerstand je ervaart. Ze zijn ideaal voor HIIT-trainingen (High-Intensity Interval Training) en bieden zowel een boven- als onderlichaam workout.
Fietstrainers
Met een fietstrainer kan je een echte fiets ombouwen naar een hometrainer. Je geniet van alle voordelen van de hometrainer, maar dan op je eigen fiets. Dit wordt meestal gebruikt voor fietsfanaten dat hun fiets willen gebruiken voor lange afstanden, vanuit de woonkamer.
Stoelfietsen
Een stoelfiets is de goedkoopste optie. Het is een hometrainer zonder fiets, enkel de pedalen. Je maakt gebruik van een normale stoel om de stoelfiets te gebruiken.