Een hometrainer kan een geweldige investering zijn voor mensen die graag thuis willen sporten. Het geeft je de mogelijkheid om op elk moment van de dag te trainen, ongeacht het weer of hoe druk je schema is. Een van de meest populaire soorten hometrainers is de ligfiets.
Een ligfiets biedt een comfortabele en rugvriendelijke manier van trainen, maar het kan lastig zijn om de juiste te vinden. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een ligfiets hometrainer, zoals bouwkwaliteit, ergonomie en programma’s. Onze favorieten kan je vinden in de vergelijking van 2023.
Het verschil met een gewone hometrainer
Het verschil tussen een hometrainer en een ligfiets is vooral de fietshouding. Op een ligfiets lig je meer naar achteren en fiets je met een rugsteun. Op een hometrainer zit je juist zoals op een fiets. Daardoor heb je de neiging om iets naar voor te leunen. Dat kan belastend zijn voor je rug. Dankzij het grotere zadel van een ligfiets zit je bovendien zeer comfortabel en stabiel. Zeker voor revalidatie of voor oudere sporters is dat een voordeel.
Op een hometrainer kan je namelijk ongemak ervaren als je een hard zadel hebt. Ook bezit een ligfiets een lage instap. Niet alle hometrainers bezitten die eigenschap. Over het algemeen is een ligfiets geschikter voor senioren dan een hometrainer. Een hometrainer is dan weer een betere optie als je een sportieve uitdaging wil, zoals cardio. Ook raden we een hometrainer eerder aan voor wielrenners.
De voordelen van een ligfiets
Het grootste voordeel van een ligfiets is het comfort. Door de houding die je aanneemt, belast je je rug en gewrichten niet. Als je dus snel rugklachten ervaart, maar toch wil sporten, dan is een ligfiets perfect voor jou. Bovendien kan je rustig een boek lezen of een serie kijken tijdens je workout.
Een ligfiets is voordelig als je wil afvallen of juist conditie wil opbouwen. Daarnaast hoef je niet naar de sportschool, maar kan je gerust thuis sporten. Met de beste ligfiets verbrand je echter niet alleen calorieën, je verstevigt ook de spieren in je onderlichaam. Door de fietsbeweging train je je kuiten, bovenbenen en bilspieren. Over het algemeen is een ligfiets de perfecte keuze voor thuisgebruik en senioren.
Waar op letten bij het kopen van een hometrainer?
Bouwkwaliteit
De beste ligfiets hometrainer bestaat uit hoogwaardige materialen zoals aluminium of staal. Daardoor weegt een goede ligfiets ook wat meer. Een zwaarder gewicht zorgt bovendien ook voor stabiliteit. Met een zwaardere ligfiets kan je dus gerust intensief oefenen zonder dat de fiets verschuift. Verder draagt het gewicht van het vliegwiel ook bij tot de stabiliteit van een ligfiets. Met een zwaar vliegwiel train je soepel en intensief.
Je moet ook letten op het remsysteem. Er zijn twee opties, een magneetrem of een elektromagneetrem. De eerste optie is goedkoper, maar slijt ook sneller. Een elektromagneetrem slijt juist minder snel, maar is dan ook duurder. Met een elektromagneetrem sport je soepeler.
Ergonomie
Het belangrijkste aan een ligfiets is het comfort. Kijk na welke delen van de fiets verstelbaar zijn. Zo kan je bijvoorbeeld je zadel, stuur en soms ook het scherm verstellen. Je past je ligfiets aan aan jouw houding en lengte. In verband met lengte check je ook best de maximale sporterslengte van de ligfiets.
Het zadel moet niet alleen verstelbaar zijn, maar ook ergonomisch. Dat betekent dat het zadel comfortabel moet zitten. Een goede optie is bijvoorbeeld een gelzadel. Ook de pedalen moeten aan jouw noden voldoen. Check hoe soepel de pedalen draaien en hoe comfortabel ze zitten. Sommige pedalen hebben bijvoorbeeld antislipmateriaal of een toe-clipsysteem.
Het laatste element is het type weerstand. Je kan de weerstand handmatig of automatisch instellen. Als je ligfiets de weerstand automatisch verstelt, dan hoef je je workout niet stil te leggen om de weerstand te verzetten. Zo train je soepel, ergonomisch en efficiënt. Een automatische weerstand kost echter iets meer dan een handmatige.
Programma’s
Als je geen inspiratie hebt of net begint met sporten, dan helpen trainingsschema’s je op weg. Ze optimaliseren je training en sommige ligfietsen houden de trainingsgegevens ook bij. Je kan je trainingen dus bijhouden en zo je vooruitgang bekijken. Sommige ligfietsen bezitten intervaltrainingen of hartslagprogramma’s. Deze programma’s zijn vooral aan te raden voor revalidatiedoeleinden.
Een goede ligfiets heeft een hartslagprogramma waardoor je op hartslag kan trainen. Je kan echter ook opteren voor een aparte hartslagmeter. Daarmee is je hartslagmeting nauwkeuriger en dus ook je training. We raden een aparte hartslagmeter vooral aan voor professionele sporters. Je checkt wel best eerst of de ligfiets beschikt over bluetooth zodat je je hartslagmeter kan connecteren.