Werkt een trilplaat echt om te fitnessen en oefeningen te doen? Het lijkt soms alsof die trillingen waardeloos zijn, maar dat zijn ze niet. Een trilplaat is een handig fitness toestel om de moeilijkheidsgraad van enkele oefeningen te verhogen. Lungen, pompen, squatten, er zijn heel wat oefeningen dat je kan doen op een trilplaat.
In dit artikel gaan we dieper in op het vergelijken van deze toestellen. Waar je op moet letten bij het kopen en wat je er allemaal mee kan doen. Denk je aan kopen, bekijk onze uitgebreide vergelijking van de beste trilplaten die je online kan kopen.
De trilplaat gebruiken
De basispositie van een trilplaat is zeer eenvoudig. Je staat met je voeten op de trilplaat. De plaat stuurt vibraties door heel je lichaam, waardoor je je spieren versterkt en je bloedsomloop oftewel doorbloeding verbetert. Daarbuiten is het ook een zeer goed apparaat om spataders en cellulitis tegen te gaan. Nog een voordeel is dat een trilplaat je botmassa verstevigt.
Daarnaast verbeter je je balans en flexibiliteit. Daarom is een trilplaat een multifunctioneel fitnesstoestel. Toch zijn er enkele nadelen aan een trilplaat. Zo kunnen mensen met rugklachten het toestel beter niet gebruiken. Ook moet je opletten dat je de juiste houding aanneemt. Als dat niet het geval is, heb je ook meer kans op blessures.
Sowieso is het aangeraden om eerst navraag te doen bij je huisarts voor je een trilplaat aanschaft. Er zijn immers een aantal aandoeningen en situaties waarbij het gebruik ervan wordt afgeraden. Zo vinden we onder meer diabetes, epilepsie, osteoporose en hart- en vaatziekten terug als contra-indicatie. Ook tijdens zwangerschap of na een recente operatie wordt het gebruik afgeraden.
Werkt een trilplaat om af te vallen?
Veel sporters vragen zich af of een trilplaat helpt om af te vallen. In principe zal een trilplaat niet veel bijdragen tot vetverbranding. Het gevolg is dus ook dat je niet snel zal afvallen. Wel kan een trilplaat de stofwisseling bevorderen. Dat zorgt er dan weer voor dat je sneller zal vermageren.
Als je gewicht wil verliezen, kan je best een crosstrainer, loopband of een fitness stepper aanschaffen. Door zo’n toestellen regelmatig te gebruiken kun je veel calorieën verbranden. Een hometrainer, airbike of roeitrainer zijn een goed alternatief voor wie zijn knieën wilt sparen. Als je echter op zoek bent naar een apparaat dat voordelig is voor de gezondheid en spierversteviging, dan zal een trilplaat wel een goede aanwinst zijn. Je kan het toestel dus beter bekijken als een aanvulling van je workout.
Hoe vaak mag je op een trilplaat staan?
Zoals bij elk apparaat het geval is, moet je de oefening opbouwen. Dat geldt dus ook voor een trilplaat. Als je een beginner bent, dan is een workout van tien minuten al meer dan genoeg. Ook is het best om eerst met een lage intensiviteit te beginnen. Je kan dat nog altijd aanpassen naargelang je ervaring. Het is ook belangrijk dat je de workout niet vaker dan drie keer per week doet.
Elk interval van vijf minuten gebruik verbrandt ongeveer 49 calorieën. Je kan dus zelf kiezen en opbouwen naar een goede workout. Probeer dagelijks niet meer dan 20 tot 30 minuten op de trilplaat te staan. Beperk je tot enkele dagen per week, en wissel af met andere toestellen en oefeningen.
Ook voor regelmatige sporters raden we aan om niet vaker dan drie keer per week op de trilplaat te trainen. Ook is een training van dertig minuten meer dan voldoende. Als je langer sport riskeer je rugklachten en overbelasting van het kraakbeen. Daarnaast kan je je wazig voelen en hoofdpijn krijgen.
Een mooie aanvulling op het gebruik van een trilplaat zijn oefeningen met een foam roller op een yogamat. Op die manier kun je je vermoeide spieren een welverdiende massage geven.

Waar op letten bij het kopen van een trilplaat?
Bouwkwaliteit
Als je op zoek bent naar een goede en duurzame trilplaat, dan zijn er enkele punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste controleer je best van welk materiaal de trilplaat gemaakt is. Dat geeft meestal alweer hoelang het apparaat zal meegaan. Ook kan je zien of er bijvoorbeeld een antisliplaag aanwezig is. Zo ben je verzekerd van een goede balans tijdens je training.
Daarnaast kijk je het best naar de stevigheid van het toestel. Hoe steviger de trilplaat, hoe meer oefeningen je kan uitvoeren zoals squats. Als je liever stil op het toestel wil staan, dan is de stevigheid iets minder belangrijk. Daarnaast kan je ook nog kijken naar het merk. Er zijn enkele merken die bekendstaan om hun goede trilplaten, bijvoorbeeld VibroShaper.
Accessoires
Trilplaten zijn beschikbaar in alle maten en prijzen, maar je hebt ook verschillende accessoires. Als je graag verschillende oefeningen doet, dan kan je bijvoorbeeld opteren voor een trilplaat met weerstandsbanden. Of als je graag stevig staat op je toestel kan je uitkijken naar een model met een steun. Daarmee kan je ook makkelijk buikoefeningen uitvoeren.
Verder heb je nog de keuze uit een stoel of een afstandsbediening. Die accessoires dienen vooral voor comfort. Daarom is een stoel, steun of een afstandsbediening vooral aangeraden voor beginnende en oudere sporters. Soms krijg je bij de aankoop van een trilplaat ook nog een trainingsgids met uitleg en verschillende oefeningen. Dat is vooral handig voor beginners.
Ten slotte heb je ook nog trilplaten met niveaus en programma’s. Als je dus liever traint met een programma, kan je best nagaan of de trilplaat dat aanbiedt.
Afmetingen en gewicht
Een trilplaat neemt relatief weinig plaats in. Daarom kijk je best naar de oefeningen die je wil uitvoeren op de trilplaat. Als je bijvoorbeeld graag beenspieroefeningen uitvoert, dan zal je dus rekening moeten houden met zwaaibewegingen. Verder is het gewicht zeer belangrijk. Zo zijn lichtere modellen meestal ook minder duurzaam en stabiel.
Het voordeel van een lichte trilplaat is wel dat je het toestel makkelijk kan opbergen. Dat geldt ook voor een kleine trilplaat zonder steun of andere accessoires. Ook niet te vergeten is het maximale gebruikersgewicht. Check dus hoeveel gewicht het model aankan, vooraleer je het aanschaft.
Programma’s en trilfuncties
De frequentie of trilsnelheid van je plaat is belangrijk. Veel toestellen bieden een twingtigtal verschillende snelheden aan. Toptoestellen laten tot 99 verschillende frequenties toe. Op die manier vind je altijd de juiste frequentie voor je workout.
Eenvoudige platen trillen lineair. Duurdere platen werken met oscillerende trillingen. Oscillerende machines zijn beter voor je gezondheid. Ze bieden een gevarieerde workout aan met een beperkte negatieve impact.
Zowat elke trilplaat op de markt heeft een bedieningsconsole. Sommige zijn uitgerust met een ledscherm, maar dat is zeker niet standaard. Daarnaast kun je verschillende toestellen bedienen met een afstandsbediening. Hierop kan je ingebouwde programma’s beheren en activeren.