Snel zoeken
Wie op zoek is naar een goede indoor workout zijn een crosstrainer en een loopband twee populaire opties. Beide fitnessapparaten zijn geschikt om gewicht te verliezen en je conditie te verbeteren. Een crosstrainer is ideaal voor wie op zoek is naar een full body workout met een lage impact waarbij je zowel spieren in je bovenlichaam als in je onderlichaam gebruikt.
Een loopband is daarentegen eerder geschikt voor mensen die aan het trainen zijn voor een 10 km loopwedstrijd of voor wie zijn beenspieren wilt ontwikkelen.
In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van een crosstrainer en een loopband, zodat je het toestel kunt kiezen dat het best aansluit bij jou noden.
Een crosstrainer geeft een full body workout
Een crosstrainer en een loopband richten zich op verschillende spiergroepen. De meeste crosstrainers zijn voorzien van handvaten waardoor je zowel je boven- als onderlichaam traint. Dankzij de weerstand worden spieren doorheen het volledige lichaam geactiveerd. Van de spieren in je schouders, armen en rug tot in je bilspieren, heupbuigers en hamstrings.
Een bijkomend voordeel is dat je een crosstrainer voorwaarts en achterwaarts kunt gebruiken om verschillende spiergroepen aan te spreken. Door achterwaarts op een crosstrainer te bewegen kun je ook je kuiten en quadriceps trainen. Hou er wel rekening mee dat hoewel je spieren traint het moeilijk is om spiermassa op te bouwen met een crosstrainer.
Een loopband daarentegen is wel geschikt om spiermassa in je benen te kweken. Door de hogere impact krijg je intense training van onder andere je quadriceps, hamstrings en glutes.
Vetverbranding
In termen van calorieverbranding, hangt alles af van de intensiteit van je workout. Over het algemeen kan je met een loopband meer calorieën verbranden dan met een crosstrainer. Dit komt omdat je met een loopband een meer intense workout kunt doen.
Maar ook bij een crosstrainer kun je de weerstand zeer hoog zetten en jezelf hard pushen. Bovendien heeft een crosstrainer een lager impact op je gewrichten waardoor je vaker een workout kan doen en minder rustdagen nodig hebt. Met andere woorden, je kunt meer calorieën verbranden op een crosstrainer. Maar het totaal aantal verbrande calorieën hangt uiteindelijk af van hoe vaak, hoe hard en hoe lang je traint. Kies daarom voor het toestel dat je het liefst gebruikt.
Kans op een blessure ligt hoger bij een loopband
Een crosstrainer heeft een lagere impact op de gewrichten dan een loopband. Dit komt doordat je voeten in contact blijven met de pedalen van de crosstrainer. Hierdoor komt er minder belasting op de gewrichten in je enkels, knieën en heupen. Daarom is de crosstrainer een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van hun knieën, revalideren van een blessure of lijden aan een aandoening zoals artritis of osteoporose.
Op eerste gezicht lijkt het alsof je met een low impact workout op een crosstrainer je uithoudingsvermogen minder goed kunt trainen. Maar een studie uit 2010 toonde aan dat het aantal verbrande calorieën, hartslag en zuurstofverbruik van een workout op een crosstrainer gelijk ligt aan dat van een loopband.
Lopen op een loopband kan zeer belastend zijn voor de gewrichten. Veel voorkomende blessures zijn shin splints en een overbelasting van het kniegewricht. Om het risico op blessures te verminderen raden we aan om elke workout op een loopband te starten met een warming up. Door andere vormen van sport toe te voegen aan je trainingsschema zoals fietsen of zwemmen kun je het risico op blessures verder verlagen.
Veiligheid
Beide toestellen zijn redelijk veilig als je je aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Voor mensen die nog nooit een crosstrainer gebruikt hebben kan het wennen zijn aan de elliptische beweging. Het is belangrijk om een crosstrainer in de juiste houding te gebruiken. Sta goed recht en span je buikspieren aan tijdens je workout.
Wanneer je loopt op een loopband raad ik je aan om de veiligheidsclip aan je short of t-shirt te bevestigen. Moest je per ongeluk struikelen of vallen dan stopt de loopband automatisch en is de kans op een blessure kleiner.
Prijs
Crosstrainers en loopbanden kosten ongeveer hetzelfde. De prijs die je betaalt hangt voornamelijk af van de bouwkwaliteit en het aantal functies. Een goedkope loopband of crosstrainer kun je al vinden voor 300 euro of minder. Professionele toestellen zijn daarentegen een stuk duurder. Ze zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en kunnen met voldoende onderhoud tien jaar of langer meegaan.
Er zijn opties om de prijs te drukken. Als ik zoek naar een crosstrainer dan kijk ik altijd eens op de tweedehands markt. Is er geen koopje te doen dan kies ik voor een crosstrainer met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Hou je aan je budget en kies het model dat hierbinnen past.
Afmetingen en gewicht
Crosstrainers en loopbanden nemen beide behoorlijk wat ruimte in beslag, maar loopbanden zijn over het algemeen compacter en lichter. Sommige loopbanden zijn zelfs opklapbaar, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn als je weinig ruimte hebt.
Crosstrainers zijn meestal groter en zwaarder, waardoor ze lastiger te verplaatsen zijn. Als je van plan bent om na je workout het toestel op te bergen dan raad ik je aan om te kiezen voor een dat voorzien is van wieltjes aan de onderkant.