Snel zoeken
Hometrainers en crosstrainers zijn beide populaire toestellen om thuis aan je conditie te werken. Met beide toestellen kun je je uithoudingsvermogen verbeteren en spieren trainen. Maar er zijn ook duidelijke verschillen; elk toestel heeft zijn voordelen en nadelen.
In dit artikel overlopen we alle verschillen om ze te verduidelijken en geven we je alle informatie mee om een keuze te maken tussen beide toestellen. Lees hieronder verder om erachter te komen welk toestel het beste is voor jou.
Verschillende spiergroepen
Met een crosstrainer kun je een full-body workout doen. Een crosstrainer traint naast de spieren in je onderlichaam ook je buikspieren, armen en schouders. Maar door de lage weerstand van een crosstrainer is deze niet geschikt voor het opbouwen van spiermassa in je armen of schouders.
Bij een hometrainer zit je neer, waardoor je enkel de spieren in je onderlichaam traint. Je gaat vooral de spieren in je benen aanspreken, zoals je quads, hamstrings en kuiten. Maar ook je buikspieren en, in mindere mate, bilspieren worden tijdens het fietsen aangesproken. Door de weerstand zeer hoog te zetten, kun je de spiermassa in je benen verhogen.
Vetverbranding
Het is niet gemakkelijk om de verbranding van calorieën op een hometrainer te vergelijken met die op een crosstrainer. Een studie van Harvard heeft aangetoond dat een gemiddeld persoon ongeveer 450 calorieën per uur verbrandt op een crosstrainer. Dat is vergelijkbaar met het aantal calorieën dat een gemiddeld persoon op een hometrainer verbrandt.
Maar volgens een andere wetenschappelijke studie hangt het aantal je uiteindelijk verbrandt niet enkel af van welk trainingsschema je volgt en hoe hard je jezelf pusht, maar ook van hoeveel je weegt. Met het juiste schema is het dus zeker mogelijk gewicht te verliezen op de hometrainer.
Impact op gewrichten
Beide toestellen hebben een lage impact op je gewrichten in vergelijking met hardlopen op een loopband. Toch is de belasting bij een crosstrainer anders dan bij een hometrainer. Omdat je bij een hometrainer op een zadel zit met een ergonomische houding, wordt je gewicht beter ondersteund. Dat is ideaal voor mensen met blessures, knieproblemen of voor wie moet revalideren na een operatie.
Het kan moeilijk zijn om op en af een crosstrainer te stappen, sommige modellen staan vrij hoog van de grond. Ze vereisen ook meer coördinatie, waardoor senioren veiliger zijn op een hometrainer. Ook als je last hebt van chronische gewrichtspijn, kan een hometrainer comfortabeler zijn.
Prijs
Een hometrainer is doorgaans iets goedkoper dan een crosstrainer. Maar het verschil is klein en de uiteindelijke kostprijs is sterk afhankelijk van het merk, de bouwkwaliteit en de functies.
Een goedkope crosstrainer of hometrainer kun je vinden vanaf 300 euro. Voor deze prijs kun je een goed instapmodel vinden. Een goede hometrainer of crosstrainer met een stevige bouwkwaliteit kost ongeveer 500 euro.
Er zijn veel hometrainers en crosstrainers die tweedehands worden aangeboden voor een fractie van de prijs. Veel mensen hebben goede voornemens om aan hun gezondheid te werken, maar verliezen na een aantal weken hun motivatie. In onze gids geven we een aantal handige tips mee waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands hometrainer of crosstrainer.
Afmetingen
Crosstrainers nemen meer ruimte in dan hometrainers omdat ze voorzien zijn van lange handgrepen. Sommige modellen kunnen echter ingeklapt worden om ruimte te besparen wanneer ze niet in gebruik zijn. Hierdoor kun je ze gemakkelijker opbergen.
Ben je van plan om je crosstrainer of hometrainer regelmatig van plaats te veranderen, dan raden we aan om voor een model te kiezen dat onderaan voorzien is van wieltjes. Beide toestellen zijn namelijk redelijk zwaar en moeilijk om alleen op te tillen.
Zowel een hometrainer als een crosstrainer zijn goede toestellen om gewicht te verliezen en om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Een hometrainer is beter voor mensen met knieproblemen die niet willen stilzitten. Maar ook voor mensen die hun conditie willen verbeteren en de kracht in hun benen willen versterken, is een hometrainer de beste keuze.
Een crosstrainer is daarentegen ideaal voor wie naast zijn onderlichaam ook zijn bovenlichaam wil trainen. Het is een full-body workout waarbij je zowel je uithoudingsvermogen verbetert.
Maar uiteindelijk raden we je aan om het toestel te kiezen waar je het meeste plezier op beleeft. Fitness en vooral afvallen is een proces dat tijd en discipline neemt. Door in te spelen op je voorkeur zal je het langer volhouden.