Snel zoeken
In dit artikel overlopen we de grootste verschillen tussen een roeitrainer en een hometrainer. Een hometrainer is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudig toestel om gewicht te verliezen en hun uithoudingsvermogen te verbeteren. In tegenstelling tot een hometrainer is een roeitrainer geschikt voor zowel het verbeteren van je uithoudingsvermogen als het bouwen van spieren.
Op een roeitrainer kun je namelijk een full body workout doen waarbij je spieren doorheen je volledige lichaam traint. Lees hieronder verder om een overzicht te vinden van alle voordelen en nadelen van elk toestel.
Full body workout op een roeitrainer
Roeitrainers en hometrainers richten zich op verschillende spiergroepen. Een roeitrainer is een full-body workout waarbij je zowel je boven- als onderlichaam traint. Daarom is het een uitstekend toestel om spieren doorheen je hele lichaam te kweken en sterker te worden.
Hometrainers daarentegen richten zich voornamelijk op je onderlichaam. Ze versterken vooral je quadriceps en hamstrings, maar ook je bilspieren en kuiten worden getraind. Het bovenlichaam blijft echter inactief tijdens het fietsen.
Aantal calorieën
Door de hogere weerstand verbrand je meer calorieën op een roeimachine dan op een hometrainer. Op een roeimachine verbrand een gemiddeld persoon ongeveer 600 calorieën per uur.
Bij een hometrainer ligt dat iets lager, ongeveer rond de 450 calorieën per uur. Maar het is moeilijker om een uur lang te roeien dan om een uur te fietsen. Daarom raden we een hometrainer aan als je voornaamste doel is om calorieën te verbranden.
Het totaal aantal verbrande calorieën hangt uiteindelijk af van hoe vaak, hoe hard en hoe lang je traint. Als je de weerstand van de hometrainer hoog genoeg zet en een intense workout doet kun je meer calorieën verbranden dan op roeitrainer. Beide toestellen zijn bovendien geschikt voor intervaltraining (HIIT) wat een uitstekende manier is om je conditie te verbeteren.
Blessures
Zowel roeitrainers als hometrainers hebben een lage impact op de gewrichten. Beide toestellen zijn daarom toegankelijk voor mensen van verschillende fitnessniveaus omdat de kans op een blessure vrij klein is.
De kans op een blessure op een roeitrainer is groter als bij een hometrainer. Dat komt omdat de juiste techniek zeer belangrijk is tijdens het roeien. We zien vaak blessures aan de onderrug bij beginnende roeiers omdat ze niet de tijd nemen om de juiste techniek aan te leren.
Een hometrainer is daarentegen een zeer toegankelijk apparaat dat gemakkelijk is voor beginners om te gebruiken. Een van de weinige manieren om je te blesseren op een hometrainer is door de weerstand te hoog te zetten waardoor je knieën overbelast kunnen geraken.
Een hometrainer is eenvoudig om te gebruiken
Een hometrainer is gemakkelijker om te gebruiken in vergelijking met een roeitrainer. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste roeitechniek aanleert om blessures te vermijden. Het roeien wordt opgedeeld in vier fases. De catch, de drive, de finish en de recovery.
We raden je aan om de techniek eerst aan te leren onder begeleiding. Dat kan bijvoorbeeld bij je lokale fitnessclub maar je kan ook initiatielessen volgen bij een roeiclub. Je kan het ook leren van vriend die regelmatig roeit of je kan ook instructionele video’s zoeken die je kunnen helpen bij het aanleren van de juiste houding. Gebruik je niet de juiste techniek riskeer je vroeg of laat een blessure aan je onderrug.
Een roeitrainer is duurder dan een hometrainer
Over het algemeen zijn roeitrainers duurder dan crosstrainers. Een goedkope crosstrainer kun je vinden vanaf 300 euro terwijl je voor de goedkoopste roeitrainers meer dan 500 euro moet uittrekken. Een goede roeitrainer met een stevige bouwkwaliteit kost ongeveer 1.000 euro terwijl je een goede crosstrainer kunt vinden vanaf 500 euro.
Maar uiteindelijk is de prijs sterk afhankelijk van het merk, de bouwkwaliteit en de functies. Een tip die ik je graag meegeef is dat je heel wat geld kunt besparen door tweedehands te kopen. Heel wat mensen kopen namelijk een roeitrainer aan maar geven na een aantal weken op en willen het toestel verkopen omdat het teveel plaats in beslag neemt.
Afmetingen en gewicht
Wat betreft afmetingen en gewicht zijn roeitrainers over het algemeen groter en zwaarder dan hometrainers. Dit kan een overweging zijn als je beperkte ruimte hebt. Sommige roeitrainers kunnen echter worden opgevouwen om na gebruik op te bergen. Hometrainers zijn doorgaans compacter waardoor je ze op een bepaalde plek kunt laten staan.